De Nana jungle market in Chiang Mai

We zijn in Chiang Mai in het noorden van Thailand. De afgelopen dagen bezochten we onze vrienden, hielpen bij het inzegenen van een huis en genoten van de herinneringen aan de 10 jaar dat we hier elke winter woonden. En we gingen gewoontegetrouw naar de Nana jungle market.

Tot een jaar geleden woonden we jaarlijks drie maanden vlakbij het 700 years sportstadion van Chiang Mai en de jungle . Met lichte jaloezie kijk ik nu naar fietsers die mijn vertrouwde rondje bij het sportcomplex rijden. Wat zou het leuk zijn nog een keer naar het Huay Tueng Thao reservoir te fietsen. Helaas, we zijn nu te druk. Volgende keer misschien.

Successtory in het oerwoud

junglebloemen
Bloemen in de gemeenschappelijk tuin van de bewoners

Zaterdagochtend in Chiang Mai betekent Nana jungle market. Deze gezellige markt begon toen Nico en Oy besloten croissants te verkopen aan hun buren. Ze woonden in een kleine gemeenschap in de jungle aan de rand van de stad. Hier hoor je enkel vogels en geluiden uit het oerwoud, de lucht is zuiver, tussen de huizen bloeien planten en bomen en er is zelfs een romantisch meertje met lotusbloemen.

Twee jaar hadden Nico en Oy al hun kleine bakery shop in de stad. Ze verkochten brood en croissants aan de deur. De rustige omgeving van hun woonhuis leek hen geschikt voor het opzetten van een nieuw verkooppunt. Daarom begonnen ze zeven jaar geleden op een zaterdagochtend met de verkoop van een bescheiden voorraad croissants en brood.

Buren en vrienden van buren en daar dan weer kennissen van verspreidden het nieuws van de lekkere croissants. Nico ging meer en meer bakken en verkopen. Gezonde voeding en handgemaakte producten met bijbehorende verkopers verschenen in kraampjes naast de steeds groter wordende berg croissants. En elke week werd het drukker.

Een gezellige drukte


“Er zou zelfs een pendeldienst tussen de luchthaven en de markt zijn”

verkopers in de jungle
Handgemaakte koopwaar en vers fruit uit eigen tuin

De doordeweekse junglegeluiden worden op zaterdag verdreven door het geroezemoes van honderden bezoekers die rustig wachten tot hun nummer wordt afgeroepen. Dat is het startsein voor het inslaan van hun voorraad croissants, brood en gebak.

Bewoners van de junglewijk hadden ons al verteld hoe druk hun gemeenschappelijke tuin op zaterdagochtend was geworden. Licht geïrriteerd vertelden ze hoe ze elk weekend worden overspoeld door toeristen. Het deed me denken aan de klaagzang van inwoners van succesvolle Airbnb steden als Barcelona en Amsterdam. Er zou zelfs een pendeldienst tussen de luchthaven en de markt zijn ontstaan zodat Chinese toeristen deze attractie niet zouden missen bij hun bezoek aan Chiang Mai.

Voor ons was het voor het eerst sinds een jaar dat we hier weer rondliepen. Nu konden we zelf zien wat het succes van de markt met de kleine nederzetting in de jungle had gedaan. Een groot bord bij een mobiel Vietnamees restaurant nodigde ons bij de ingang uit om een bordje noedelsoep te eten. Overal liepen mensen tussen de vele kraampjes. Ja, het was aanzienlijk drukker dan voorheen maar de sfeer was nog steeds gemoedelijk en relaxed.

vietnamese noodles
Noedels eten bij de ingang

Koffie bij het gebak

” De kleine Franse bakker die zeven jaar geleden croissants in de jungle ging verkopen heeft er in ieder geval voor gezorgd dat Chiang Mai er een attractie bij heeft “

We waren er om half acht en een uur later konden we onze croissants en gebakjes uitzoeken. Het lange wachten werd beloond met een kopje koffie. Dat was nog steeds niet veranderd. Sam deelt nog steeds gratis koffie uit aan de klanten die zijn volgeladen met hun voorraad gebak. Dus aten we onze buit van die ochtend onder het genot van een kopje koffie.

Ik heb ik niet kunnen checken of bezoekers rechtstreeks uit het vliegtuig naar de markt worden vervoerd. Wel zag ik mensen met grote reiskoffers sjouwen. Het lijkt me sterk dat die bedoeld zijn voor de opslag en het vervoer van de gekochte eetwaar. Wat doet vermoeden dat het verhaal van de transferservice klopt.

Homemade
Homemade

Niemand kan vertellen hoe dit succesverhaal zich in de toekomst verder gaat ontwikkelen en hoe lang bezoekers nog massaal brood komen inslaan in de jungle. De kleine Franse bakker die zeven jaar geleden croissants in de jungle ging verkopen heeft er in ieder geval voor gezorgd dat Chiang Mai er een attractie bij heeft. En nog een lekkere ook.

Meer foto’s van deze markt op zaterdag


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *