zicht op de baai van Jomtien

Ochtendritueel

Vierduizend zeshonderd tweeënzeventig. Het klinkt heel wat, maar het is nog niet de helft van mijn dagelijks doel. Tienduizend is waar ik, net als half Nederland, voor ga. Dat is namelijk het aantal stappen dat je, volgens de kenners, dagelijks moet zetten om gezond door het leven te gaan.

De wandelprestaties bijhouden met een app motiveert

Iedere zichzelf respecterende smartphone heeft een app die je helpt met het bijhouden van je loopprestatie. Je kunt je doelen instellen en ontvangt een melding wanneer je ongezond bezig bent. De wandelhistorie in de applicatie motiveert en stimuleert dan weer om elke dag te bewegen. Op luie dagen werkt het averechts.

strand van Jomtien
In de vroege ochtend is het strand nog leeg

Ik heb er een gewoonte van gemaakt om aan het begin van de dag alvast de eerste vierenhalf duizend stappen binnen te halen. Het is nog stil en koel wanneer ik in de vroegte over het pad naast zee loop. In een podcast hoor ik nieuws en actualiteiten terwijl ik tegen mezelf zeg dat ik goed bezig ben. Elke ochtend kom ik dezelfde mensen tegen op verschillende plaatsen in mijn parcours. Maar twee locaties veranderen niet.

katten in Jomtien
Kattenpleintje

Elke dag hetzelfde tafereel

Op de eerste plek zit een klein kereltje met een rood pokdalig gezicht dat hier al maanden woont. Hij zit of ligt op zijn matje en zijn hele bezit bestaat uit een deken, een kussen en twee plastic tassen. Soms hebben we oogcontact en groet hij met een ‘wai’, dat is een Thaise groet.

De passiviteit van de zwerver staat in schril contrast met de ochtendgymnastiek bij de tweede locatie. Hier kopiëren buitenlanders met wisselend succes de zen-bewegingen van de lokale Tai Chi leraar. Een mooie variant op ‘Nederland in beweging’ hier bij de vloedlijn.

Tai Chi les op het strand
Tai Chi op het strand

Een paar hengelaars en strandstoelverhuurders die meubilair klaarzetten en het strand schoonharken maken het beeld van mijn wandelgebied in de vroege ochtend compleet. Een koel briesje, het geluid van de zee, rust, ontspannen en lachende mensen. Voeg hier 4672 stappen bij en mijn dag kan niet meer stuk.

zicht op koh Larn
Vissen met zicht op Koh Larn
jomtien strand
Genieten van de rust in de vroege ochtend

zicht op zee


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *