Maandag vertrekken we weer naar Wat Thawon Wararam in het zuiden van Thailand. Gedurende tien dagen delen we in geel/rode schorten voedsel uit in deze Boeddhistische tempel. We doen dit tijdens de viering van het Vegetarisch Festival in Hat Yai.
Het festival wordt jaarlijks in de negende maanmaand van de Chinese kalender gevierd en dat is in 2018 van 8 tot 18 oktober.
Hat Yai
Hat Yai, de stad waar de tempel staat, heeft één van de grootste Thai-Chinese gemeenschappen van het land. Daarom wordt het festival hier groots gevierd. Boeddhistische monniken bidden met de lokale Chinees-Thaise bevolking voor de Chinese goden. Ook delen tempels van Hat Yai voedsel uit en verkopen voedselkraampjes en restaurants in de stad vegetarische delicatessen.
Tien dagen lang houden de inwoners van de stad zich strikt aan een vegetarisch dieet.
Ook dit jaar doen we mee en staan we stil bij de doelen die het festival zich stelt, namelijk:
- het bereiken van spirituele reiniging,
- het verrichten van goede daden,
- het niet doden van dieren en
- vegetarisch leven.
Na deze periode zijn we ons weer meer bewust van onze eigen vlees- en visconsumptie.
Wanneer je door de stad loopt zie je gele en rode vlaggen hangen bij eetstalletjes en boven de ingang van restaurants. Dit is om aan te geven dat het verkochte voedsel voldoet aan de festivalregels.
De vlaggen zijn geel/rood omdat:
- Geel in de Chinese gemeenschap de mooiste en meest prestigieuze kleur is en correspondeert met de aarde en Yin en Yang.
- Rood symbool staat voor vuur en geluk en de kleur van de vrolijkheid is.
2017
Vorig jaar waren we voor het eerst getuige van het festival. Zonder goed te beseffen waaraan we begonnen hadden we ons bij de hoofdmonnik aangemeld om te helpen en voedsel uit te delen. We mochten logeren in de tempel (Wat Thawon Wararam) en hebben alle rituelen van begin tot eind meegemaakt.
Leven in een boeddhistische tempel is op zich al een hele ervaring. Daar kwam nog bij dat we contact kregen met de monniken, andere vrijwilligers en de lokale bevolking. Ook zaten we bij de hoogtepunten van het festival op de eerste rij. Dit maakten we mee tijdens het vegetarisch festival:
- Donderdagochtend reden we met de monniken naar zee om, met een dienst, de goden uit te nodigen in de tempel.
- Tien dagen waren er diensten en rituelen in de tempel.
- Drie keer per dag mochten we eten en drank uitdelen aan de buurtbewoners.
- We zagen hoe het kartonnen schip in de tempel langzaam werd gevuld. De papieren giften in het ruim waren voor de goden en de overledenen.
- De laatste avond voer het schip brandend het water op om en de giften naar voorouders te brengen en zo het festival af te sluiten.
Dodengeld, papieren Iphones, huizen en auto´s
Volgens de Chinezen bevinden de overledenen zich tussen de levenden. Schimmen bemoeien zich met ons aardse leven en het is belangrijk ze tevreden te houden. Daarom sturen Chinezen regelmatig dodengeld en geschenken naar hun voorouders. En met dit bezit kunnen de doden een beter leven leiden in het hiernamaals. Om kapitaalvernietiging te beperken worden papieren en kartonnen replica’s in plaats van echte spullen en geld gestuurd.
Tijdens het festival worden in de tempel giften en geld verzameld en gezegend. Door verbranding komt het geld bij de overledene. Een soort van overboeking dus, maar dan analoog via rook in plaats van digitaal.
De lekkerste keuken en ontwenningsverschijnselen
We hadden een paar bedenkingen toen we ons vorig jaar inschreven als vrijwilliger. Tien dagen zonder vlees is lang. Zouden we op een gegeven moment niet gaan dromen van speklapjes en gehaktballen? En hoe zouden we twee alcoholvrije weken doorstaan? Onze zorgen bleken ongegrond, niets van dat alles is gebeurd. We hebben er amper bij stilgestaan.
De eigenaresse van een toprestaurant in Hat Yai had haar werkdomein verlegd naar de keuken van de tempel. Daar leidde ze een team van twintig man dat de heerlijkste vegetarische gerechten maakte. Doordat we elke dag dit voedsel voorgeschoteld kregen vinden we nu dat Hat Yai de lekkerste keuken van Thailand heeft.
Drank, fruit en ijsjes
We hebben veel voedsel uitgedeeld die dagen en waren verantwoordelijk voor drank en dessert. Urenlang smeerden we broodjes en sneden we fruit. Drie keer per dag stonden we bij grote ketels thee en water uit te delen. En wanneer de heerlijke waterijsjes moesten worden voorgeproefd boden we spontaan onze diensten aan.
De sfeer onder de vrijwilligers was erg leuk. De dames van de keuken verwenden ons met de heerlijkste gerechten. Ook de buurtbewoners zochten steeds meer contact. Met eenvoudige Engelse en Thaise zinnetjes communiceerden we en onze nieuwe vrienden kwamen kinderen en echtgenoten trots voorstellen.
Het festival was voor ons een rijke ervaring en bijzonder om met onze vrienden te volbrengen. De lange dagen, het vele staan en rondlopen maakte het af en toe wel pittig. Toch was het leerzaam en zeker de moeite waard. We zien ernaar uit om maandag weer aan de slag te gaan en de deelnemers van vorig jaar te ontmoeten. En natuurlijk kunnen we niet wachten om de heerlijke gerechten te proeven en ons steentje bij te dragen aan het Vegetarisch Festival van 2018.
Geef een reactie