Emigreren, het is een droom van velen.
We reizen graag, maar willen we ook echt in een ander land wonen?
We voelen ons meer en meer wereldburgers, maar kunnen we ook elders aarden?
Waarom verhuizen zoveel mensen naar een ander land?
Wij emigreerden in 2003 doen het kunstje nu weer over.
Minder stress, meer energie
“Is that all there is?” met die vraag begint het vaak. Nederland is een land met veel stress en de druk om te presteren is vrij hoog. Velen werken hard aan een carrière, vergaren bezit en vragen zich af of ze zo door willen gaan of dat een emigratie het tij moet keren. Ook al houden baanzekerheid, huis en verzorgingsstaat meestal een verandering tegen, toch emigreren er volgens cijfers van het CBS elke dag zo´n 430 Nederlanders. Als emigrant moet je in je nieuwe land soms harder werken dan voorheen, maar de lagere werkdruk en nieuwe energie na deze stap geven je vleugels.
Door emigratie kom je dichter bij jezelf, je gaat uit je vertrouwde omgeving en je ziet beter wat je wel en niet wilt. Je leert veel van gewoontes en tradities van je nieuwe woonplaats en je kijkt met andere ogen naar je eigen cultuur.
Het moet wel een positieve keuze zijn, een vlucht is een slechte start en Nederland is ondanks zijn drukte, stress en de lange grijze winters, geen land om uit weg te vluchten.
Een nieuw leven in een nieuw thuisland
Als Emigrant maak je dromen waar en bouw je een volledig nieuw leven op in een nieuw thuisland. Natuurlijk moet er wel brood op de plank komen. Wat een luxe is het wanneer geld verdienen een kleinere rol speelt en we vrijer onze nieuwe leefomgeving kunnen kiezen.
In 2003 emigreerden wij naar Spanje om er onze B&B op te zetten, een droom die na jaren uitkwam. We hebben ons vanaf de eerste dag thuis gevoeld in de kleine gemeenschap waar we met open armen werden verwelkomd. Een gastvrijheid die we later met onze gasten konden delen.
15 Jaar later, gooien we het roer weer om en emigreren opnieuw. Nu we ons bedrijf hebben verkocht en we onze buren en vrienden uit het dorp achter ons laten beginnen we buiten Spanje opnieuw.
De grootste groep vrienden en familie woont in Thailand, Nederland en België en in die landen willen we meer tijd doorbrengen. Dat is de hoofdreden waarom we Spanje nu verlaten, ons realiserend dat we het heel goed hebben gehad.
Op weg naar Thailand
Onze volgende thuishaven wordt Thailand. We kwamen er in 2000 voor het eerst en voelden ons ook daar meteen thuis. In de loop der jaren leerden we veel Thai kennen en is er een warm contact ontstaan. Een nieuw land, nieuwe plekken ontdekken en die delen met vrienden en kennissen is onze belangrijkste motivatie om naar Thailand te vertrekken.
De afgelopen 8 jaar werd de basis gelegd voor de stap die we nu zetten. Dus niet opnieuw beginnen maar verder gaan op een bekende weg. We hebben al veel gezien maar er is meer te vinden in het land van de glimlach.
Het tropische klimaat, de Boeddhistische inslag, het heerlijke eten, de tempels, jungle en tropische stranden zijn een paar voorbeelden. Omdat onze interesse zich uitstrekt over heel Azië valt er meer dan genoeg te ontdekken de komende jaren.
Net als in 2003, maken we die positieve keuze heel bewust! Toen als dertigers, nu vijftigers, toch weer een beetje anders.
Nederland in het buitenland
Je blijft Nederlander! Je kunt je perfect thuis voelen in je nieuwe land, integreren, meedoen, maar je blijft Nederlander. En dat voelt ook helemaal goed. Je past je aan, je leert van de leefgewoonten om je heen, maar je sleept ook je eigen identiteit mee.
De mix van je nieuwe land met Nederland is een van de mooie elementen van emigreren, de ene dag paella, de volgende boerenkool met worst. En wat eens een vreemd en ver land was wordt nu je thuis, wat een kick!
Het oude vaderland, de ideale vakantiebestemming
Integreren in een nieuw land is fascinerend, leerzaam. Er valt eerst administratief het nodige te regelen maar emigreren verrijkt je enorm, het is meer dan de moeite waard.
Over Nederland wordt geklaagd dat het vol, opgewonden en vaak intolerant is, maar laat je niet wijsmaken dat het een slecht land is. Vertrek niet uit ontevredenheid, op die manier kun je regelmatig met plezier uitkijken naar een vakantie in je tweede thuisland.
Tips voor wie gaat emigreren
Het lijken open deuren maar ze blijven de moeite van het vermelden waard
- bereid je goed voor
- ga downsizen en neem niet teveel spullen mee
- leer de taal en maak je de cultuur eigen
- onderzoek je juridische positie
- verdiep je van tevoren in de diverse visa voor wie buiten Europa gaat wonen
- regel een goede ziektekostenverzekering
- zorg dat je financieel genoeg armslag hebt
- houd contact met vrienden en familie
- volg bloggers die gaan emigreren
Emigreren, het blijft spannend, maar met een goed plan en voldoende zelfkennis is de kans om van je emigratie een succesvol avontuur van te maken groot. De tijd zal het leren.
Geef een reactie