Makha Bucha memorial park

Boeddhistisch herdenkingspark Makha Bucha

In de provincie Nakhon Nayok ligt een bijzonder monument dat werd opgericht ter ere van Makha Bucha Day. Voor wie houdt van natuur, rust, tempels, beelden en mooie foto’s maken is deze plek zeker een aanrader.

monniken bij bhoeddha
Het monument

We hadden de vorige avond 10 km verderop de zon bij de Khun Dan Prakarn Chon Dam zien ondergaan en nu waren we naar deze plek gereden. Reviews kondigden aan dat het behoorlijk heet kan worden in het beeldenpark dus we waren er al om 9 u ’s ochtends. Boeddhistische muziek klonk op de achtergrond en een zacht briesje zorgde voor afkoeling toen we als enigen naar de beelden liepen.   

het stuwmeer in Nakhon Nayok
Het stuwmeer van de Khun Dan Prakarn Chon Dam

We hadden op internet al foto’s gezien maar daarop ontbrak de emotie van wat we nu zagen. Op een platform stonden oneindig veel beelden. Honderden gouden monniken zaten voor een gigantisch Boeddhabeeld. Het geheel was overweldigend. De beelden, de berg op de achtergrond en de rust het was imposant. Niet zomaar een beeldentuin maar een heilige plek, dat voelde je. We maakten de ene na de andere foto terwijl we langs de beelden liepen. En we waren nieuwsgierig naar het verhaal achter deze plaats.

1250 Arhats en Boeddha
1250 Arhats bij Boeddha

Het verhaal achter Makha Bucha day

Bij de derde volle maan van het jaar is het Makha Bucha Day.  Op die dag wordt herdacht dat, 2600 jaar geleden, 1250 volgelingen van Boeddha zonder enige uitnodiging zich bij hun leermeester verzamelden. De volgelingen waren allemaal door Boeddha zelf aangewezen als Arhats.

Ik heb de beelden in het park niet persoonlijk geteld maar dat het er 1250 zijn geloof ik graag.

Arhat

Arhats de drie basisprincipes van het boeddhisme

Een Arhat is een volgeling die het inzicht van de Vier Edele Waarheden in het Theravada Boeddhisme (lijden, stress, angst en ontevredenheid)  heeft geperfectioneerd en alle verontreinigingen heeft verlaten. Terwijl hij leeft, komt hij in een soort voorwaardelijk nirvana en bij de dood geniet hij van de vrede van het complete nirvana en ontsnapt hij uit de cyclus van wedergeboorte.

detail van Makha Bucha

Bij deze gelegenheid onderwees de Boeddha aan de Arhats de drie basisprincipes van het boeddhisme.

  1. Onthoud je van het plegen van allerlei soorten kwaad
  2. Wees goed en doe goed
  3. Zuiver de geest
beelden van boeddhistische monniken

Ganesh

Naast het monument staat een reusachtig beeld van de Hindoe god van de wijsheid, welvaart en goed geluk, Ganesh. Hier verkopen dorpsbewoners wanneer het druk is eten, diverse soorten fruit, souvenirs en meer. Het was duidelijk dat wij deze plek in de daluren bezochten want op de parkeerplaats rond Ganesh was geen kraampje te bekennen.

De hindoe god Ganesh

de Hindoe god van de wijsheid, welvaart en goed geluk

Logeren, dineren en zeker terugkomen

Vlakbij de dam en de waterval is er een overvloed aan guesthouses. Wij logeerden in Nakhon Nayok waar we zonder moeite een kamer vonden voor we de stad in reden om te dineren.

De Sarika waterval op 2 kilometer van de tempel bewaren we voor een volgend bezoek. Na deze ervaring hadden we weinig behoefte aan nieuwe indrukken. Dat kan later dan weer. En als we dan de Sarika waterval gaan bezoeken maken we ongetwijfeld een tussenstop in Makha Bucha memorial park. Want ik wil nog een keer tussen al die beelden rondlopen.


Reacties

Eén reactie op “Boeddhistisch herdenkingspark Makha Bucha”

  1. Marja avatar
    Marja

    Ziet er geweldig uit Benny.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *