Denk je bij vermout aan een rokerig verjaardagsfeestje in de jaren zeventig of aan de middagborrel van oudjes? Volgens kenners is het de hoogste tijd om dit beeld bij te stellen.
Wij lazen een artikel in NRC next waarin werd aangekondigd dat vermout weer in is.
Oubollig of hip? We hebben er weer een drankje bij.
Met zijn kruidige smaak, net als een gin maar met een half zo sterk alcoholpercentage, doet vermout het uitstekend in de cocktailbars.
Met name in Spanje en Italië is vermout altijd populair gebleven, maar nu breekt deze wijn met kruiden ook in Engeland en Nederland opnieuw door.

Wat is vermout eigenlijk?
Vermout was in de 18e eeuw een Franse drank geïnspireerd op een Duitse met alsem versterkte wijn.
Rode of witte jonge wijn wordt versterkt met wijnalcohol en op smaak gebracht met aromatische planten, bloemen en kruiden. Een essentieel bestanddeel van vermout is het bittere aftreksel van de knoppen van de alsem plant. (bron Wikipedia).
En alsem, heet in het Duits “wermut”, vandaar de naam.
Vermout (´vermouth´ in het Engels) smaakt bitterzoet en wordt het best koel geserveerd, met een blokje ijs (in de zomer) en een schijfje sinaasappel, heerlijk fris! Vermout is geschikt als aperitief of als digestief na de maaltijd en je kunt kiezen tussen zoete of droge vermout.

Waarom heeft vermout alles in zich voor een grote toekomst?
De consument is steeds meer op zoek naar een aperitief of een cocktail met minder alcohol. Met een alcoholpercentage van ca. 15% is vermout een stuk lichter dan de meeste sterke dranken. Samen met de definitieve doorbraak van alcoholarm en -vrij bier wordt de lichtere cocktail en aperitief steeds populairder. Daarom is Vermout ook steeds vaker te vinden in cocktailbars!
Naast het lagere alcoholpercentage kunnen de volgende kenmerken bijdragen aan de opkomst van vermout.
- Kruidig, fris en fruitig zijn de perfecte kenmerken voor een up-to-date zomerdrankje.
- Er zijn net als bij wijn enorm veel soorten, zoete, droge en alles ertussenin.
- Vermout smaakt gewoon lekker.
- Vermout is niet duur, voor minder dan tien euro heb je al een literfles.
Welke cocktails kun je maken met vermout?
Er zijn veel cocktails mogelijk op basis van vermout, de volgende links helpen je verder.
Vermout tradities in Spanje
In Spanje is het al decennia lang een traditie, gaat Nederland volgen?
De meeste wijnbodega’s in Spanje produceren naast wijn ook een vermout, het land heeft dus een zeer ruim aanbod. Vaak koop je een liter vermout al voor rond de vijf euro.
Wij namen in Madrid de proef op de som en vonden daar de vermout bar Taberna Angél Sierra op de Plaza Chueca.
Voor de lunch, rond 13.00 uur, en voor het diner, rond 21.00 uur, is het daar behoorlijk druk en komen veel klanten van hun aperitief genieten. In Spanje is het al decennia lang een traditie, gaat Nederland volgen?
In de Spaanse bar krijg je een gekoelde vermout met een schaaltje olijven of geroosterde amandelen. Het is simpel maar het smaakt heerlijk.
En hebben we binnenkort de comeback van Sherry?
Vind je vermout wel lekker maar toch iets te zoet?
We voorspellen nog een trend, de comeback van de Sherry. In Spanje ook al nooit weggeweest, maar wereldwijd al vele jaren geplaagd met teruglopende verkoopcijfers.
Droog of halfdroog, Sherry is zeer geschikt als aperitief en een prima alternatief voor vermout en het voldoet eveneens aan de behoefte aan minder sterke alcoholische dranken.
We vonden in Madrid in de Calle Echegaray op nummer zeven “La Venencia”.
In deze bar is het drinken van een glas Sherry een ware belevenis .

En zie na het uitproberen van deze wijnen de muren draaiend op je afkomen dan kun je nog altijd een Bitter aperitivo bestellen.
Dit kruidige, alcoholvrije drankje lijkt verdacht veel op vermout.
Geef een reactie