Spullen verkopen aan de Costa Blanca

Met de beslissing om te verhuizen kwam er een flinke klus op ons af. Spullen die we de afgelopen decenia verzamelden verkopen we nu. Dat doen we online en op rommelmarkten. Onze ervaringen lees je hier.

Online vs offline

Op internet zijn er verschillende Spaanse marktplaatsen maar als je hier aan de Costa Blanca veel spullen tegelijkertijd kwijt wilt dan is  een ouderwetse rommelmarkt, “rastro” of “car boot sale” zoals het hier heet, nog beter.
We staan nu al een paar weken onze spullen op een markt te verkopen.

Afscheid nemen en dingen achterlaten

Na 15 jaar met veel plezier leven en werken aan de Costa Blanca in Spanje gaan we verder en we willen niet teveel meenemen. Voor het zover is moet er nog heel wat gebeuren. Bij het opruimen en voorbereiden van de verkoop verbaast het ons hoeveel we in de loop van ons leven hebben verzameld. 

Het blijkt niet altijd even makkelijk om persoonlijke dingen achter te laten. Alle herinneringen passeren de revue en bijna alles heeft een verhaal en dus ook een bijzondere waarde. Kopers kijken daar iets anders tegenaan is onze ervaring nu.

Online verkopen in Spanje

verkopen via internet in spanje

De grote Spaanse online marktplaatsen die wij gebruiken zijn milanuncios.es en Vibbo.es (vroeger segundamano.es).  Met Wallapop hebben we geen ervaring.

Naast aantrekkelijke foto’s van goede kwaliteit is een wervende tekst (wat heeft het artikel te bieden?) met vermelding van afmetingen en materiaal belangrijk. 

Onze antieke kast en tafel hebben we net verkocht op CatawikiDat is een online veilingsite voor mensen met geduld en stalen zenuwen. De commissie (12 % voor de verkoper ) is aan de hoge kant maar het bleek voor ons de enige manier om een koper te vinden.

Antiek is helemaal uit en we kregen slechts een fractie van wat we destijds betaalden, toch zijn we blij dat deze meubels in België en Nederland een nieuwe bestemming vinden.

Een nieuwe speler: Marketplace van Facebook

marketplace van facebook

Ons was opgevallen dat Facebook een rubriek Marketplace heeft. Klik op de link en je komt op een (regionale) marktplaats. Zeker de moeite van het proberen waard, is onze ervaring.

Nu, na een kleine maand verkopen, blijkt deze toepassing het beter te doen dan de andere online marktplaatsen.

Hoe werkt Marketplace?

Om zichtbaar te zijn plaats je de artikelen eerst op de marketplace en daarna in specifieke groepen (een soort lokale markten). Leden van deze groepen zijn, naast medeverkopers ook kopers. Zo ben je met een beetje geluk in een keer zichtbaar bij 1000 of meer potentiële kopers.

Sterker nog, jouw artikel komt ook regelmatig tevoorschijn op de tijdlijn van geïnteresseerden.

Zoek je als koper naar een mountainbike dan krijg je de komende dagen steeds mountainbikes te zien bij het openen van marketplace, misschien zit die van ons er wel tussen.

Op naar de rommelmarkt

Aan de Costa Blanca en Costa del Sol zijn vlooienmarkten of  “car boot sales” erg populair bij de Engelse en Nederlandse overwinteraars en expats. 

Een paar weken geleden was het zover. Naast een grote camping in Catral zouden we onze waren uitstallen. Bij aankomst om half 8 ‘s ochtends kregen we te horen dat de markt niet doorging. Er was teveel wind.

Dan maar een uurtje rijden naar La Nucia waar de verkoop gelukkig wel doorging. Meteen bij het uitladen van de auto stortte de eerste golf kopers zich massaal op onze spullen. 

Dat we nieuw zijn in deze business werkte blijkbaar als een magneet. Overal, in de kofferbak, op de achterbank, in dozen en tassen, keken opkopers wat ze voor een prikkie konden kopen.

inkopers van tweede hands artikelen
amper uitgepakt werden we overrompeld door opkopers

Wel vijf keer werd naar de prijs van een plastic bakje met felgekleurde wasspelden gevraagd. Of er ooit een goede prijs voor zou worden geboden zullen we nooit weten want het was niet te koop.

populair waspeldenbakje

We hadden overal een prijs op geplakt en we wisten wat we wilden hebben. Voor ons werkte dit bij de onderhandelingen, wanneer we snel moesten beslissen. De handelaren gebruikten onze prijsjes ook, maar dan om er meteen de helft af te halen, dat was iets minder.

Gelukkig bleek Harco koopmansbloed te hebben, zodat we voor een acceptabele prijs konden verkopen. We waren al meteen een heleboel spullen kwijt en dat was een goed begin van de markt.

Na deze eerste golf van kooplust kabbelde het een beetje door met veel kijken en af en toe kopen. Omdat van onze prijzen genoeg was af te dingen reden we uiteindelijk met een tevreden gevoel naar huis.

We gaan in totaal 5 keer en straks is ons bezit kleiner en onze vrijheid iets groter.
Ik weet het (bijna) zeker.

tennistrainer
Tennistrainer verkopen, de hele dag een balletje slaan

Handige tips voor verkoop op een vlooienmarkt

De voorbereiding is het halve werk en waar moet je allemaal aan denken?

Hoe bereid je je voor op de verkoop van je spullen op een rommelmarkt?

 • Zorg voor voldoende wisselgeld.
 • Verlaag de drempel voor potentiële kopers door de koopwaar van tevoren te prijzen.
 • Tel voor je begint  je geld en zodat je aan het einde precies weet wat je hebt verdiend.
 • Maak een goede taakverdeling, 1 persoon handelt, anderen zijn meer op de achtergrond aanwezig.
 • Wees altijd vriendelijk ook bij een belachelijk laag bod.
 • Het kan zijn dat de klant aan het einde van de markt toch terugkomt om te kopen.
 • Het is dan wel een rommelmarkt maar maak geen rommeltje van je presentatie.
 • Houd snuffelende bezoekers niet te duidelijk in de gaten, ze voelen zich ongemakkelijk en nemen dus niet de tijd om goed rond te kijken.
 • Goede plaatsing van de spullen.
 • Breekbaar niet vooraan en mooie stukken niet te ver achteraan.
 • Check regelmatig je uitstalling en verplaats dingen af en toe.
 • Wees niet te principieel over je prijs en accepteer van tevoren dat geïnteresseerden niet dezelfde emotie voelen bij datgene wat je verkoopt.
 • Is de bodemprijs bereikt, geef een extra artikel voor dezelfde prijs.
 • Dit kan de koper over de streep trekken en het ruimt lekker op.
 • Probeer niet alles op een markt te verkopen maar neem genoeg tijd.

Rommelmarkt, waar moet je aan denken?

Wij maakten dit lijstje.

afvinklijstje voor op de vlooienmarkt

De belangrijkste rommelmarkten aan de Costa Blanca zijn:

 


Reacties

2 reacties op “Spullen verkopen aan de Costa Blanca”

 1. Bedankt voor de info! Kun je hier gewoon naartoe rijden en spullen uitstallen of dien je vooraf te reserveren? Wat kost een plek op de markt?

  1. Benny avatar
   Benny

   Graag gedaan. Je hoeft niet te reserveren maar kunt er naartoe rijden en contact opnemen met een van de marktmeesters in het kantoortje aan het begin van de markt. Het is alweer even geleden maar volgens mij betaalden we nog geen tientje per dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *