eenvoudig leven

Downsizen, hoe doe je dat? In zes stappen naar een vrijer leven

Velen dromen van een vrijer leven, maar zitten vast tussen de bergen spullen, regels en verplichtingen. Gelukkig kun je downsizen. Neem afstand van materiële zaken en je zult je verbazen hoeveel vrijheid je creëert. Wij doen het als volgt.

Downsizen voor onze droom

Ook wij hebben, na 15 jaar, als eigenaar van een B&B,  een nieuwe droom. We willen een vrij leven, met als basis een kleine woonplek in Thailand. Van hieruit gaan we een nieuw leven opbouwen met de  ingrediënten bloggen, lesgeven, reizen, en nog veel meer…

Maar de afgelopen decennia verzamelden we te veel spullen. We kunnen niet vrij en flexibel leven wanneer we ons hele hebben en houden steeds moeten meeslepen realiseren we ons. Hoe lossen wij dit op?

Het kan toch niet zo zijn dat onze spullen bepalen hoe we ons leven leiden? Waarom hebben we al die spullen eigenlijk? Hoe pak je dit aan?

verhuizen met veel spullen
Verhuizen met veel huisraad, wat een gedoe

Stap1: onroerend goed

Verkoop je grote huis en koop een tiny house of een studio. Wij verkochten onze B&B van 350 m2 en hebben nu een studio in Thailand, 55 m2  is voor ons ruim voldoende. 

De openbare ruimte is van iedereen, plein, park, strand, geniet ervan, zorg er wel voor dat je kleine woning een fijne plek is om te zijn. Woon je kleiner met minder spullen dan betaal je minder huur (of een lagere koopprijs), minder stook- of airconditioning kosten, onderhoud, verzekering en ga zo maar door. Klein maar fijn 2.0.

klein huisje volgepropt met spullen
Te veel spullen worden in een Tiny house gepropt

Stap 2: vaste lasten

Kijk kritisch naar al je vaste lasten en verbaas je ook hier over het aantal keuzemogelijkheden. Hoeveel abonnementen kun je opzeggen zonder iets te missen?

Zorg in ieder geval voor een goede ziektekostenverzekering en bv. een goede internetverbinding.

Stap 3: digitaliseer

Digitaliseer je foto’s en je muziek. Verbazingwekkend hoe eenvoudig je een 30 jaar oud fotoalbum in de papierbak gooit, als je weet dat alle foto’s gewoon langskomen op je TV, wanneer jij het wilt.

Honderden CD’s passen op een klein stickje, en je kunt er ook nog eens makkelijk bij, je hebt meer overzicht en je laptop/telefoon shufflet je muziekcollectie er vrolijk op los.

digitaliseren
Digitaliseer oude foto’s

Stap 4: maak keuzes

Selecteer een bezitting waar je veel van houdt en neem deze de rest van je leven met je mee. Bij ons is dat bv. een schilderij dat we kochten aan het begin van ons leven samen en waar we nog steeds elke dag blij van worden.

Zo’n keuze maakt het weer makkelijker om van andere schilderijen en spullen afstand te doen, na digitalisatie natuurlijk.

Hou de keuze wel beperkt, anders glij je af en blijf je weer met al die volle dozen zitten.

Stap 5: verkoop meubels en huisraad

Nu nog al die meubels en spullen, ga naar een rommelmarkt! Wij staan 6 weken op zondag op een vlooienmarkt in La Nucia, vlakbij Benidorm en we verkopen al onze spullen, stuk voor stuk.

Neem de tijd zodat je rustig afstand kunt doen van je bezittingen, je spullen krijgen zo weer een nieuw leven.

Realiseer je dat dat antieke schilderijtje je na vele jaren plezier, nu een kleine rest opbrengst en een besparing oplevert; je hoeft al die spulletjes niet meer mee te verhuizen, alles samen  scheelt dat een hoop geld en moeite de komende periode!

Dus neem genoegen met een bescheiden opbrengst, trouwens een nieuwe eigenaar hecht niet dezelfde emotionele waarde aan jouw stoel, schilderij of servies.

Ook al is het soms het best lastig om afstand te doen van een mooie tafel of kast, toch geeft het een opgeruimd gevoel in je hoofd en dat is dan weer prettig.

spullen verkopen
Spullen verkopen op de rommelmarkt

Stap 6: Geef

En zijn er nog spullen die je niet kunt of wilt verkopen, geef ze aan een goed doel, er zijn organisaties die je spullen graag ontvangen, verkopen, en de opbrengst gebruiken voor bv. vluchtelingenwerk, dierenopvangcentra, etc.

Goed voor de ontvanger en goed voor de gever.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *