MARQ in Alicante

Deze drie musea maken je bezoek aan Alicante compleet

Vind je Barcelona en Valencia te druk, dan is deze stad aan de Costa Blanca een prima alternatief. Vanuit Nederland en België vertrekken er dagelijks meer dan 10 vluchtenEn je kunt er makkelijk een weekje strandvakantie aanplakken.

Nu we zelf op vakantie zijn in onze eigen stad gaan we ook met andere ogen kijken naar Alicante. Er zijn meerdere redenen om naar deze stad in het zuidoosten van Spanje te komen. Een citytrip of een korte vakantie het kan allebei.

Op de valreep tippen we de volgende musea in de stad:

  • het MUBAG,
  • het MARQ en
  • het MACA

Na je bezoek kijk je anders naar de stad en de streek.

Alicante: kleiner en volledig!

In de binnenstad loop je door sfeervolle smalle straatjes langs restaurants, bars naar het schitterende middeleeuwse Plaza de Ayuntamiento. Plots sta je op de Esplanada, een soort Rambla net als in Barcelona, maar dan zonder de extreme drukte. Doe daar de jachthaven, het Postiguet strand en het winkelgebied bij Plaza Luceros bij en je hebt een volwaardige Mediterrane citytrip. Alles is hier af te lopen, dus je hebt geen taxi nodig.

Zijn kleine musea beter?

In onze laatste week in Alicante, ruim 15 jaar onze thuisomgeving, bezoeken we onze drie favoriete musea. Meestal hebben we na een uur tot anderhalf uur het gevoel dat het we wel genoeg cultuur hebben opgesnoven.

De kleinere musea voldoen prima aan deze behoefte en liggen ook nog eens tussen de vele barretjes waar we, sinds ons laatste artikel over vermout, ons aperitiefje gaan drinken, wat is cultuur toch heerlijk!

19e eeuwse kunst vind je in het MUBAG

het mubag in alicante
Het voormalig Gravina paleis in het centrum van Alicante

Het MUBAG (Museo de Bellas Artes Gravina) is gehuisvest in het voormalige Gravina paleis. Alleen het gebouw al maakt een bezoek aan het museum de moeite waard. We zagen er de kunstcollectie van de Diputación de Alicante, de hoogste autoriteit van de provincie. In schitterend verlichte zalen en tegen blauwe en witte achtergronden toont de permanente collectie kunstwerken van belangrijke schilders uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Je krijgt een goed beeld hoe deze provincie, stad en zijn inwoners er 100 à 150 jaar geleden uitzagen in de ogen van kunstenaars.

Trek voor dit museum een uurtje uit, het ligt midden in de oude binnenstad op 5 minuten wandelen van het strand. De entree is gratis. Meer informatie is te vinden op de website van het museum www.mubag.com.

Een archeologische belevenis in het MARQ

sommige voorwerpen mag je zelfs aanraken

Het Museo Arquelógico Provicial de Alicante, dat is opgezet aan het begin van deze eeuw, maakt van je museumbezoek een belevenis waarbij je zintuigen worden geprikkeld. Het MARQ biedt een spectaculaire presentatie uit verschillende tijdperken, vanaf de bronstijd via de Romeinse tijd en de Arabische overheersing naar het Christelijke tijdperk.

Het Marq in Alicante
Licht, beeld en geluid bij de presentatie van de archeologische vondsten

De belichting en het design van de ruimtes zijn een feest voor het oog. Je loopt als het ware zelf door een Romeinse stad of een Moors dorp. De archeologische vondsten liggen voor grote filmschermen, je hoort achtergrondgeluiden en je bezoekt de geologische vindplaatsen, het werkgebied van de archeologen. Sommige voorwerpen mag je zelfs aanraken.

Ook voor diegenen die niet geïnteresseerd zijn in archeologie is het museum een absolute aanrader. Deze belevenis mag je op je Alicante citytrip niet missen.

Meer informatie vind je www.marqalicante.com.
Entree € 3,-.

het MARQ in Alicante
De ingang van het MARQ

En heb je na het bezoek de smaak te pakken gekregen dan kun je met de kusttram naar de resten van de Romeinse stad Lucentum (3,5 kilometer buiten het centrum in Albufereta) of  ‘La illeta dels Banyets’ in El Campello (circa 9 kilometer van het centrum van Alicante). Hier zijn de resten van Romeinse baden en visvijvers zien op een klein schiereiland met uitzicht over de Costa Blanca.

la illeta dels banyets in El Campello
La Illeta dels Banyets in El Campello

Het MACA speelt met daglicht

Het MACA (Museo de Arte Contemporáneo de Alicante) is het museum van moderne kunsten, opgericht in 2011 en komt voort uit het museo de La Asegurada (opgericht in 1977). Dit museum omvatte de volledige twintigste eeuwse collectie van Eusebio Sempere, een gift van de kunstenaar uit Onil aan de stad Alicante. Tijdens “la transición”, de overgang van de dictatuur van Franco naar de democratie, was dit museum een van de eerste musea voor moderne kunst in Spanje.

De collectie bestaat uit beelden, schilderijen, tekeningen en grafische werken. Er hangen zelfs enkele schilderijen van Joan Miró.

Door het bijzondere ontwerp van het moderne gebouw verbinden de vier verdiepingen zich op natuurlijke wijze met elkaar. Het felle, Spaanse daglicht valt op de bovenste verdieping binnen en straalt door naar alle etages.

het maca museum in alicante
De klassieke / moderne gevel van het MACA in de oude binnenstad

Trek ongeveer een uur tot anderhalf uur uit voor het bezoek.

De entree is gratis en op www.maca-alicante.es is meer informatie over het museum te vinden.

Een goede afsluiting van een mooie periode

Deze laatste museumweek was voor ons een goede afsluiting van onze vijftien mooie jaren in Spanje, een land waar de kwaliteit van leven goed is. 

Nu op naar onze volgende standplaats in Thailand en de focus op Azië, het leven is een avontuur.

 


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *