luchthaven met vliegtuigen

Acht redenen waarom je dringend aan vakantie toe bent

Het lijkt nog gisteren dat je tapas zat te eten in Malaga als de volgende vlaag van reislust alweer komt aanzetten. Voel je niet schuldig, je bent de enige niet.

Dit zijn de argumenten om je baas, collega’s, vrienden en familie te overtuigen waarom je zo nodig je koffers weer moet pakken.

1. De sleur verstikt je

Even uit de sleur, en je komt weer helemaal fris terug. Die dagelijkse routine, opstaan, ontbijt, naar je werk, naar huis, eten, sporten, tv en slapen, maandenlang alweer, je moet er tussen uit. Een reis doorbreekt vanaf het moment dat je boekt al de sleur. Je doet nieuwe energie op, krijgt weer inspiratie en je hebt er bij thuiskomst weer zin in.

2. Je grenzen moeten dringend worden verlegd

Op reis verleg je letterlijk en figuurlijk je grenzen, alles is anders, of het nu gaat om wat je eet, hoe je reist, waar je overnacht, je probeert veel dingen voor het eerst. En dit leidt weer tot de flexibiliteit die je weer mee naar huis neemt. Goed voor jezelf en prettig voor je omgeving. 

Basic slapen op een dun matje
slapen op een matje, grensverleggend

3. Je bent aan een nieuwe uitdaging toe

Reizen geeft je nieuwe uitdagingen.
Er komt veel op je af.
Ga ik die sprinkhanen eten?
Neem ik die 8 uur durende busrit door de bergen op een te krappe zitplaats?
Kan ik de nacht doorbrengen op dit dunne matrasje?
Eet ik mijn noodle soepje bij dit straatkraampje?

Gefrituurde insecten
ga je die insecten eten?

4. De hoogste tijd voor een leermoment

Je leert al vanaf het inlezen en verdiepen in de cultuur en gewoonten van het land dat je bezoekt. Aangekomen op de bestemming gaat het aan een stuk door, nieuwe gerechten,  nieuwe drankjes, bus, trein, vaak is alles anders. De lokale bevolking heeft hele andere gewoontes en brengt je op nieuwe ideeën. Je vernauwde blik op de wereld wordt zomaar ineens weer verbreed.

water koken in bamboe
Ketel en kopjes van bamboe, thee zetten in de jungle

5. Je bent de grijze luchten meer dan zat.

Dat gebrek aan licht in Nederland en België, het begint al in november en in maart blijkt de winter nog steeds niet voorbij te zijn, elk jaar maar weer. Je wilt eruit op zoek naar lekker weer, warmte, lekker buiten leven, vitamine D, de korte broek.

6. Het is de hoogste tijd om te relativeren.

Je bent aan vakantie toe omdat de kleine irritaties te groot worden, je hebt moeite om dingen in de juiste verhouding te zien. De reis dompelt je onder in een andere cultuur met nieuwe indrukken, mensen met een ander, vaak zwaarder, leven.

Je geniet niet alleen van de reis, thuis heb je profijt van je ervaringen, je relativeert meer en je realiseert je ineens weer hoe goed je het hebt. De trein te laat, verkeerde kassa gekozen, wat zijn nu 10 minuten op een mensenleven?

7. Je snakt naar nieuwe belevenissen.

Wat maak je toch weinig mee in het dagelijkse leven. Het argument om een reis te boeken waar je een aantal onvergetelijke ervaringen in verwerkt, dat tropische palmenstrand, de jungle, dat wereldberoemde monument, die bijzondere treinreis. 

raket naar de maan
Deze belevenis laat nog even op zich wachten

8. Je bucketlist moet worden afgewerkt.

Er staan nog tientallen bestemmingen op je lijstje en je kunt niet alles uitstellen tot na je pensioen, je wilt elk jaar weer iets afstrepen. Is het je eigen lijst, een trendy bestemming, het noorderlicht, of vrijwel de gehele Unesco werelderfgoed lijst, kort of lang, pretentieus of bescheiden? Waar het om gaat is dat je blijft dromen. En als je wensenlijst te kort wordt dan vul je hem gewoon weer aan. Mogelijkheden genoeg!

Hoe maak je een bucketlist?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *